NAJBOLJŠA PAVLOVA, KI ZMERAJ USPE

avtor Recepti

Image

Pavlova to je kreacija ljubezni.

Potrebuješ kanček potrpežljivosti, nekaj časa in nekaj planiranja. Rezultat je sigurno vreden vsake tvoje namenjene minute. Recept je zelo preprost, tako da, nič za to, če nimaš časa za branje mini trikov, ki sem se jih naučila, da sem pogruntala  kako narediti mojo pavlovico, tako kot bi morala biti. Tako da ti bom najprej napisala po korakih recept in postopek, po katerem izdelujem jaz, če pa te bo zanimalo še kaj več, pa preberi naprej 😉

Še ena zanimivost😊 Pavlova je Novo Zelandska iznajdba, ustvarjena v čast ruski balerini Anni Pavlovi v 20 letih 20-tega stoletja. Pavlova (sladica) spominja s svojo mehkobo in lahkotnostjo, na balerinin ples.

Popolna Pavlova je resnično lahka, puhasta sladica s hrustljavo zunanjostjo in nežno, mehko in v-ustih-topečo-se notranjostjo. Originalna Pavlova je postrežena s stepeno smetano in sadjem. Za vas sem pripravila nekoliko drugačno različico, ki navduši resnično vse 😉

SESTAVINE:

PAVLOVA

200 g beljakov (cca 5 beljakov)

200 g sladkorja v prahu

1 žlica koruznega škroba (Gustin ali vanilijev puding)

1 žlica jabolčnega kisa ali limoninega soka

KREMA

500 ml mleka

5 rumenjakov

90 g sladkorja v prahu

35 g škroba

15 g moke

Vanilijev srtok ali pasta

50 g masla

150 ml sladke smetana

OKRASITEV

Poljubno sadje

*dodatek, ki vedno popestri je slana mlečna karamela in liofilizirao sadje  <3 ( https://agroplan.si/  )

Image

POSTOPEK

 1. V kovinsko/stekleno posodo mešalca damo beljake. Mešamo na nizki hitrosti. Torej, če ima 10 hitrostnih stopenj, uporabite 3-4 hitrost. Mešamo toliko časa, da se beljaki stepejo. Ne smejo postati grudičasti, takrat jih za našo Pavlovo ne bomo več mogli uporabiti.
 2. Nato presejemo sladkor v prahu. Na vsake 30 sekund dodamo po žlico sladkorja v beljake. Mešamo. Ta postopek je zelo pomemben, da se odvija tako počasi. Zna se zavleči, vendar, ker si želimo, da bi se sladkor dobro stopil in vkomponiral v beljake moramo biti potrpežljivi.
 3. Mešamo še toliko časa, da ko potipamo maso, ni čutiti več zrnc sladkorja. Nato dodamo mešanico kisa/limoninega soka in koruznega škroba.
 4. Mešamo ravno toliko, da se poveže. In naša masa je pripravljena na naslednji korak… da oblikujemo Pavlovo.
 5. Obliko lahko naredimo poljubno. Meni je zelo všeč ta na sliki.
 6. Ko pripravimo željeno obliko Pavlove, jo damo peči na 110°C- ventilacijska pečica. Pečete lahko 1 uro (meni osebno je to premalo), jaz jo pečem 4 ure, ker mi ni všeč tisti munchmallow pocasti sredinski del.
 7. Ko zaključite s peko, NE ODPIRAJTE pečice še vsaj 6 ur ali kar čez noč, da se ohladi postopno in ne popoka ali se sesede.

 VANILIJEVA KREMA

 1. Mleko damo kuhati. Dodamo mu vanilijev strok ali pasto.
 2. Med tem časom v drugi posodi zmešamo rumenjake, koruzni škrob, moko in sladkor v prahu.
 3. Ko začne mleko vreti, ga nekaj žlic dodamo v našo jajčno-mokasto zmes.
 4. Nato jajčno-mokasto zmes zlijemo v vrelo mleko.
 5. Kuhamo, dokler se ne zgosti (cca 3-4 minute). Če je količina kreme večja, je potrebnih več minut kuhanja, da se škrob in moka ne čutita več in sta dodobra vkuhana.
 6. Odstavimo posodo in kremo prelijemo v drugo posodo, pokrijemo z folijo za živila, da se ne naredi skorjica.
 7. Ko je krema ohlajena ji dodamo zmehčano maslo.
 8. Stepemo smetano do rahlih vrhov in jo vmešamo v kremo. VOILA krema je READY STEADY PRIPRAVLJENA😊

Sledi še najboljši del. Pavlovo napolnimo z vanilijevo kremo in okrasimo s poljubnim sadjem.

Če ne gre vse kot po polanu, preveri, morda imam odgovor na tvoje vprašanje.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Pavlova “joče”

 • To se lahko zgodi, ko se peče ali pa ohlaja. Ob robu na pekaču se nam nabira sladek sirup. To se zgodi, ko se sladkor topi. Kar pomeni, da ni bil dovolj stopljen v beljaku. To lahko pripelje do tega, da se Pavlova sesede in postane razmočena. V tem primeru ji ni več pomoči.
 • Veliko vlage v zraku ni ravno najboljše za Pavlovo, saj je sladkor velik ljubitelj vode in zelo hitro vpije vlago iz ozračja. Rezultat je sesedena in “jokajoča” Pavlova
 • Preveč stepeni beljaki lahko prav tako povzročijo, da se Pavlova “zjoka”. To se zgodi, ker proteini v beljaku izgubijo strukturo. Kako veš, kdaj so preveč stepeni? Ko pride do zrnate, grudičaste teksture (pred ali po dodajanju sladkorja).

 

Kako preprečiti Pavlovi, da se “zjoče”?

Eden od trikov je sigurno, da v prostoru, kjer jo izdelujete ni veliko vlage. Tako da Pavlova, ko je pečena in pomivanje posode, vrenje vode v istem prostoru ne gredo najbolje skupaj.

Pomembno je, da se uporablja fino mleti sladkor, ki se ga dodaja počasi korak za korakom, vsakih 30 sekund 1 žlica.

Ko stepate beljake, glejte, da jih ne stepete preveč. Če jih stepete preveč, bo potrebno začeti z novimi beljaki. Te bodo pa za v biskvit 😊 Beljake je potrebno stepati na nizki ali srednje visoki hitrosti. NIKOLI na visoki!

Zakaj se mi je Pavlova sesedla in popokala?

Če se ti zgodi, da se Pavlova sesede in popoka se je to zgodilo, ker se je sredinski del sesedel in odstopil od zunanje skorje.

Eden od razlogov je tudi, če bi pekli na previsoki temperature in jo preveč na hitro ohladli.

Kako preprečitii, da se Pavlova ne sesede in popoka?

Pomembno je, da uporabljate sveže beljake (NE ZAMRZNJENIH), ki jih stepate na nizki hitrosti. Zakaj je pomembno, da se jih stepa na nizki hitrosti? Ker boste dobili bolj stabilno strukturo, beljake ne boste preveč stepli, sladkor se bo enakomerno porazporedil in stopil.

Kar dolgo nisem vedela je, da med peko Pavlove ne smemo odpirati pečice. Ko je pečena, ugasnemo pečico in jo pustimo v zaprti pečici še nekaj ur. S tem bomo dosegli, da se Pavlova enakomerno ohlaja.

Kaj narediti, če je Pavlova preveč “tekoča”?

V takem primeru se ne da narediti nič, pomembno pa je, da preprečimo, da bi prišlo do tega. Beljake je potrebno skrbno ločiti od rumenjakov. Posoda v kateri stepamo, naj bo razmaščena in brez vodnih kapljic, popolnoma obrisana. Če pride do beljakov malo maščobe ali tekočine se ne bodo stepli, kot bi se morali.

Nasvet je, da se uporabi kovinsko ali stekleno posodo. Plastične lahko nase vežejo maščobo in v takem primeru niso primerne za uporabo.

Shranjevanje Pavlove

Pavlova je lahko narejena največ 1 dan v naprej. Najbolje, da ko se jo speče, se jo pusti vsaj 6 ur še v pečici, da se popolnoma ohladi in ne popoka ali se sesede.  Ko je ohlajena jo lahko date v neprodušno posodo za nekaj ur. Takoj, ko boste nanjo nadeli kremo in jo okrasili s sadjem, se bo začela sesedati in bo postala mehkejša. Zato je pomembno, da se jo pripravi in takoj postreže.

Zamrzovanje Pavlove ne bo obrodilo nič dobrega 😊

Upam, da so napotki razrešili kakšno nevšečnost. Prijetno ustvarjanje 😊