Sladka mizica? Tukaj so najboljše ideje za mizico, polno čudovitih slaščic!

tamara Dogodki, Poročne torte, Rojstnodnevne torte

Dessert table ali sladka mizica je ena najbolj priljubljenih oblik postrežbe slaščic na zabavah in porokah. Si že razmislil/a, kakšno sladko mizico si želiš ti? Sama tovrstno postavitev poimenujem »Mizica, pogrni se«. Danes ti predstavljam 3 zlata pravila in najboljše ideje za sladke postavitve. Tako se boš tudi ti lažje odločil/a, kakšna postavitev ti najbolj ustreza.

 

#1 pravilo: Sladko mizico uskladi z dogodkom

 

To ti je verjetno že jasno, kajne? Vseeno ne bo škodilo, če ti predstavim nekaj idej, ki pašejo k posameznemu dogodku. Pri poročnih sladkih mizicah velja, da je poročna torta v središču pozornosti. Prav njen mora biti namenjen najbolj opazen del mizice (ali je to sredina, ali dvignjen del). Če imaš poroko v vročih mesecih, je najbolj pametno, da poročno torto prinesete na mizo šele tik pred serviranjem, saj ji bo drugače »vroče«. Preostanek mize zapolni s tematsko in stilsko usklajenimi slaščicami (če imaš boho poroko, poskrbi, da bodo takšne tudi slaščice – nočeš recimo ultra modernih ravnih linij slaščic. K vsakemu slogu poroke pašejo malce drugačne slaščice).

 

Pri rojstnodnevnih zabavah bo prav tako v središču pozornosti rojstnodnevna torta, medtem ko pri »brunchu« ali poslovnem dogodku, kjer ni večje torte, v središče pozornosti postavi napis z lepo mislijo ali povabilom k sladkanju; bovlo za tombolo; kozarec za zbiranje prostovoljnih prispevkov; ali kakšno drugo idejo, za katero želiš, da ne ostane neopažena.

(Vir: Pinterest)

 

#1 ideja: bakreno – marmornata poročna sladka mizica

 

Če obožuješ moderne, prefinjene dizajne, ti bo tale ideja zagotovo všeč. Gre za poroko, katere glavni barvi oziroma motiva sta topla bakrena barva v kombinaciji z marmorjem. Kot lahko vidiš na fotki, je v tem slogu oblikovana tudi cela sladka mizica. Kaj se lahko naučiš iz te postavitve? Prvič – izbrana je barvna paleta, ki se je držijo vse slaščice – od prve do zadnje. To sicer ne pomeni, da druge barve niso dopustne, a če želiš ustvariti minimalističen in prefinjen videz, je najbolje, da se držiš dogovorjene palete barv in vzorcev. Drugič – torta je vsekakor v središču pozornosti, saj je visoka in takoj pade v oči, obenem pa je poravnana na sredino mizice. Tretjič – ustvarjene so različne višine, kar pripomore k pestrosti mizice in vsaki slaščici da možnost, da jo opaziš. Četrtič – dekoracije ni preveč, je nevsiljiva in se do potankosti drži tematike. Tako zgolj dopolni in ne prekrije bistva – slaščic.

(Vir: Pinterest)

#2 pravilo: izberi tip/vrsto slaščic in se je drži

 

Kako bi se ti namreč zdelo, če bi na isti mizici stali prefinjeni francoski macaronsi, prikupni cupcakesi in ocvrti donuti? Hmmm, ne prav dobro. Seveda je vse odvisno od tega, kako strog/a si pri postavitvi, vseeno pa ti svetujem, da se držiš enega tipa slaščic. Seveda to ne pomeni, da imaš samo cupcakese na mizici, daleč od tega. Vendar ločuj med prefinjenimi slaščicami, vsakodnevnimi slaščicami, domačim pecivom, slanim pecivom, slaščicami v lončkih in tako dalje.

 

Svetovala bi ti, da to pravilo prilagodiš prvemu – torej dogodku in tematiki. Za otroško zabavo bodo recimo super izbira majhni cupcakesi in brownieji; za filmski večer s prijatelji mizica s slanimi prigrizki; za kmečko poroko domače pecivo (ja, ker tete ne morejo iz svoje kože in vedno prinesejo kakšno pecivo, ki ga lahko postaviš na sladko mizico); za večino modernih in boho porok/zabav pa se najbolje obnese kombinacija lepo oblikovanih slaščic, kot so: cupcakesi, cakepopsi, popsicles in macronsi. Če si želiš stvar poenostaviti, na mizico namesti slaščice v lončkih, ki so osvežilne in vedno dobrodošle.

(Vir: Pinterest)

 

#2 ideja: Slana mizica za filmski večer s prijatelji

 

Če si gostoljubne narave, potem ti bo ta ideja pisana na kožo! Že res, da sama izdelujem slaščice za sladke mizice, povezane s porokami in praznovanji, vendar pa to ne pomeni, d ane vidim drugih dobrih idej. Tale na spodnji fotografiji je recimo ena izmed njih – slana mizica za filmski večer s prijatelji. Lahko pa je seveda tudi del kakšnega drugega dokodka. Na poroki imaš lahko recimo dve ločeni mizici – eno sladko in drugo slano. Na slano položiš posode s pokovko, arašidi in drugimi slanimi prigrizki. Priložiš manjše papirnate lončke (kot v kinu) in dovoliš, da si vsakdo sam naloži svojo najljubšo kombinacijo slanih prigrizkov.

(Vir: Pinterest)

 

#3 pravilo: pomisli na letni čas in prostor dogodka

 

Se dogodek odvija zunaj, na vročem soncu ali v notranjih prostorih? Je tvoj dogodek poleti ali pozimi? Vse to zelo močno vpliva na izbiro slaščic za sladko mizico. Če imaš recimo poroko na prostem v poletnih mesecih, ko lahko temperatura doseže tudi 30 stopinj ali več, potem nikar ne postrezi s čokoladnimi trufflei, ker se bodo stopili v desetih minutah. Predlagam ti, da v takem primeru izbereš bolj obstojne slaščice (popsicles, cupcakes, brownieje, cakepops, piškotki) ali pa še boljše – zadevo rešiš z ledom! Na mizo namesti večje posode z ledom, vanje pa potem položi skodelice s slaščicai v kozarčkih in drugimi slaščicami. Tako bodo slaščice cel dan ostale sveže in slastne. Vmes seveda led večkrat zamenjaj, da se ne bodo slaščice sčasoma »utopile« v staljenem ledu.

(Vir: Pinterest)

 

#3 ideja: sladka mizica v stilu angleške čajanke

 

Zaljubljena v vintage, angleški slog? Naj te razveselim – tovrstna postavitev sladke mizice je kot nalašč za toplejše mesece! Na takšni mizici boš namreč najpogosteje našla različne kolačke, ki bodo z lahkoto preživeli tudi topel dan. Še vedno pa lahko poleg kolačkov postaviš veliko posodo z ledom, na katerega položiš sadne lučke/ledenke, ki se ne bodo pokvarile tudi, če jih oplazi sonce.

(Vir: Pinterest)

 

Si že našla svojo najljubšo postavitev in idejo? Piši mi in z veseljem pripraviva tematsko zasnovo tvoje poroke/naslednje zabave – oziroma izbite slaščic in postavitev sladke mizice! Če imaš še kakšno dodatno vprašanje, pa sem ti vedno na voljo za vprašanja na mailu tamara@yammytammy.si