ČAS PRIPRAVE: 60 min | ČAS OHLAJANJA: 60 min | POSODA: steklena okrogla, premer 22 cm | KOLIČINA: za 8–10 oseb
1. plast: Zdrobljeni biskvit ali najljubši piškoti
2. plast: Čokoladni ganache
3. plast: Višnjev pire
4. plast: Stracciatella
PLAST: ZDROBLJENI BISKVIT ALI NAJLJUBŠI PIŠKOTI
SESTAVINE:
- 300 g biskvita ali piškotov
- 100 g čokolade
PRIPRAVA:
- V posodo zdrobimo biskvit ali piškote.
- V drugi posodi stopimo čokolado, ki jo prelijemo čez biskvit ali piškote in vse skupaj premešamo, da nastane mazljivazmes.
PLAST: ČOKOLADNI GANACHE
SESTAVINE:
- 300 g smetane za stepanje
- 500 g mlečne čokolade ali mlečnih čokoladnih kapljic
- 50 g masla
PRIPRAVA:
- V posodo damo nasekljane koščke mlečne čokolade ali topljive mlečne čokoladne kapljice.
- Smetano zavremo in jo prelijemo čez čokolado. Z metlico mešamo, da se smetana in čokolada povežeta v enotno zmes.
- Dodamo maslo in ponovno premešamo, da nastane gladka in svilnata tekstura.
PLAST: VIŠNJEV PIRE
SESTAVINE:
- 1500 g vloženih višenj (razkoščičenih) + nekaj višenj za dekoracijo
- 150 g rjavega sladkorja
- 100 g pektina ali 130 g koruznega škroba ali vanilijevega pudinga
- lupinica 1 pomaranče
PRIPRAVA:
- Višnje damo v večjo posodo in kuhamo do vretja. Ko se zmehčajo jih s paličnim mešalnikom zmešamo do gladke teksture.
- Med tem pripravimo mešanico, ki bo zgostila višnjev pire. Prva možnost je zmes rjavega sladkorja in pektina, tako, da ju samo zmešamo skupaj. Druga možnost pa je mešanica koruznega škroba (ali vanilijevega pudinga) in rjavega sladkorja, ki jima dodamo približno 50 ml vode ter premešamo, da nastane gosta zmes.
- Izbrano gosto zmes vmešamo v vroče češnje ali višnje in kuhamo še 3–5 minut, da postane zmes gostejša.
- Potrebovali bomo hladen pire zato ga razprostremo po večji plitvi skledi, ga pokrijemo s folijo za živila tako, da se dotika površine in ga ohladimo v hladilniku, približno 10–20 minut.
PLAST: KREMA STRACCIATELLA
SESTAVINE:
- 200 g mascarponeja
- 200 g grškega jogurta
- 200 g smetana za stepanje
- 100 g temne čokolade ali temnih čokoladnih kapljic
POSTOPEK:
- Vse sestavine razen čokolado damo v mikser in miksamo dokler ne dobimo trdih vrhov.
- Nato s spatulo vmešamo ostružke temne čokolade.
DEKORACIJA: ITALIJANSKA MERINGA (opcijsko)
Potrebovali bomo digitalni termometer za kuhanje in peko.
Za rjave robove pa bomo potrebovali še kuhinjski gorilnik za karameliziranje.
SESTAVINE:
- 150 g sladkorja
- 60 g beljakov
- 60 ml vode
POSTOPEK:
- V kozici na srednji temepraturi mešamo sladkor in vodo. Ko se sladkor raztopi povišamo temperaturo in
zavremo. Uporabimo digitalni termometer, saj temperatura ne sme preseči 116 stopinj.
- Ko sladkorni sirup doseže 116 stopinj ga odstavimo.
- Beljake stepamo toliko časa, da se začnejo tvoriti vršički in nato s tankim curkom med stepanjem počasi
nalivamo vrel sladkorni sirup, da nastane čvrsta meringa.
SESTAVLJANJE:
Vse sestavine naj bodo sobne temperature ali ohlajene. Po vsaki plasti sadnega pireja celo posodo postavimo za 15
minut v zamrzovalnik, da se malenkost strdi, saj je kasneje lažje nanj postavljati ostale plasti.
- plast: Zdrobljeni biskvit ali najljubši piškoti: Damo jih na dno steklene posode in rahlo pritisnemo ob dno.
- plast: Čokoladni ganache: Razdelimo ga na dva približno enaka dela, saj se ponovi še enkrat. Razporedimo ga pocelotni površini.
- plast: Višnjev pire: Razdelimo ga na dva približno enaka dela, saj se ponovi še enkrat. Razporedimo ga po celotni površini.
- plast: Stracciatella: Kremo razporedimo po celotni površini.
Ponovimo 3. plast: Višnjev pire.
Ponovimo 2. plast: Čokoladni ganache.
Dekoriramo z italijansko meringo, ki ji lahko s kuhinjskim gorilnikom karameliziramo vršičke in z vloženimi višnjami.
Triffle naj bo vsaj eno uro pred serviranjem v hladilniku, kjer ga tudi hranimo.