ČAS PRIPRAVE: 45 min | KOLIČINA: za dva pekača oziroma 70 kroglic.
TESTO
SESTAVINE:
- 160 g mleka
- 160 g vode
- 130 g masla
- 188 g moke
- 345 g jajc
- ščepec soli
PRIPRAVA:
- Ventilacijsko pečico segrejemo na 190 ºC.
- V kozici segrejemo mleko, vodo, maslo in sol, počakamo, da mešanica zavre in da se maslo povsem stopi.
- Kozico za trenutek odstavimo in vmešamo moko.
- Kozico postavimo nazaj na kuhalno ploščo in zmanjšamo temperaturo. Neprestano mešamo z leseno kuhalnico, dokler se testo ne spremeni v homogeno zmes in odstopi od podlage (približno 2 minuti). Testo prestavimo v drugo posodo.
- Jajca zmešamo z mešalnikom in jih nato postopoma začnemo vlivati k testu ter vse skupaj še naprej mešamo z mešalnikom. Ta postopek je zelo pomemben, zato priporočava da se jajca vmeša v vsaj petih doziranjih, da ne bi prišlo do tega, da je masa pretekoča. Po vsakem vmešavanju jajc se preveri gostoto zmesi. Pred zadnjim vmešavanjem preverimo ali zmes lepo pade iz lesene kuhalnice. V kolikor ne pade lepo se doda še malo premešanih jajc.
- Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko.
- V dresirno vrečko damo zmes, odrežemo 5 mm luknjo in pričnemo brizgati kupčke premera 2 cm. Med vsakim kupčkom pustimo vsaj dva prsta razmaka, saj bodo zrasli. Med brizganjem se nam zna narediti na vrhu koničasti zaključek. Tega pogladimo z mokrim prstom, da se med peko ne bi zažgal.
- Pekač damo v pečico za 17 minut. Po 17 minutah odpremo pečico za nekaj sekund, da gre ven vlaga. Temperaturo zmanjšamo na 180 ºC in pečemo dokler niso zlato rumene barve. Približno 8–10 minut. Med peko ne odpirajmo pečice, saj bi se nam kroglice lahko sesedle.
- Enak postopek se ponovi tudi z drugim pekačem.
HITRA VANILIJEVA KREMA
SESTAVINE:
- 250 g smetane
- 250 g mascarponeja
- 50 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vanilijeve paste (10 g)
PRIPRAVA:
- Vse sestavine damo v eno posodo in čvrsto stepemo.
- Ko so kroglice ohlajene, vzamemo dresirno vrečko in mali nastavek za brizganje, s katerim lažje naredimo luknjico
- Dresirno vrečko napolnimo z vanilijevo kremo, vzamemo kroglico in ji na spodnji strani naredimo luknjico ter jo
napolnimo do roba s kremo. - Ko napolnimo vse kroglice vzamemo podstavek na katerem bomo gradili stolp.
KARAMELA
SESTAVINE:
- 500 g sladkorja
- 200 g glukoznega sirupa
- 150 g vode
PRIPRAVA:
- Vse sestavine damo v teflonsko ponev.
- Kuhamo in mešamo, da se temperatura dvigne na približno 200 ºC oziroma, da mešanica postane nežne karamelne barve. V tem postopku smo pazljivi, da damo dovolj hitro posodo iz kuhalne plošče, da se karamela ne zažge. Grenak priokus pa bi lahko vplival na končni okus naše sladice.
- Nadenemo si rokavice ali delamo z vilicami, saj je karamela zelo vroča.
- Vsako kroglico dekorativno pomočimo na zgornji strani v karamelo in jo položimo na pladenj, obložen s papirjem za peko, da se karamela v kroglici strdi. Ko postopek naredimo na vseh kroglicah lahko začnemo graditi stolp. Ponovno vsako kroglico sproti pomočimo v karamelo, ki bo tokrat delovala kot lepilo in držala stolp skupaj. Za osnovo razporedimo 9 kroglic v krog. Vsako nadstropje naj ima eno kroglico manj. Potrebovali bomo približno 50 kroglic.
- Nato naredimo še karamelne laske. Konico vilice pomočimo v že skoraj strjeno karamelo in jih nežno vlečemo okoli stolpa.
- Če se nam karamela začenja preveč trditi jo lahko ponovno segrejemo.
- Croquembouche je najbolje postreči svež, lahko pa ga shranimo za nekaj ur v hladilnik.