ČAS PRIPRAVE: 30 min | ČAS PEKE: 150 min | ČAS OHLAJANJA: 120 min | KOLIČINA: za 8–10 oseb
SESTAVINE ZA PAVLOVO:
- 200 g beljakov (7 jajc) – sobne temperature
- 400 g sladkorja v prahu
- 12 g koruznega škroba ali vanilijevega pudinga
- 1 1/2 žličke vinskega kamna (6 g)
- 1 1/2 žličke belega kisa (6 g)
PRIPRAVA PAVLOVE:
- Pečico ogrejemo na 90 ºC.
- Ločimo rumenjake in beljake. Pri temu postopku je pomembno, da ne pride v beljake niti malo maščobe, saj lahko uniči meringo. Prav tako naj bo vsa posoda razmaščena.
- V mešalnik za stepanje damo beljake in vinski kamen in pričnemo z mešanjem na nizki hitrosti, da se speni in nastanejo mehurčki (1–2 minuti).
- Medtem sladkor v prahu presejemo v skledo, da dobimo fin prah.
- Nato stepanje v mešalniku povišamo na srednjo hitrost in zelo počasi dodajamo sladkor v prahu. Naj se ne mudi, saj je pomembno, da se sladkor dobro vmeša v beljake.
- Ko je sladkor dobro vmešan povišamo hitrost na mešalniku.
- S prsti preizkusimo ali se še čutijo sladkorjeva zrnca. V kolikor ne, dodamo mešanico kisa in koruznega škroba oziroma vanilijevega pudinga.
- V mali posodici zmešamo kis in koruzni škrob oziroma vanilijev puding, da nastane zelo gosta zmes, ki jo dodamo v mešalnik.
- Mešamo še nekaj minut in meringa je pripravljena.
- Pripravimo nizek pekač, obložen s papirjem za peko.
- V čisto dresirno vrečko dodamo meringo. Konico odrežemo približno 2 cm od roba, da dobimo 2 cm veliko odprtino.
- V krogu nabrizgamo 10 kupčkov meringe (vsak kupček naj ima približno 7 cm premera), tako da se dotikajo eden drugega. Premer nabrizganega kroga je 24 cm. Ostalo meringo lahko pojeste na žlico. Zelo dobra je, če se ji doda nekaj stopljene temne čokolade.
- Pečemo na 90 ºC 150 min. Ko zaključimo s peko ne odpiramo pečice še približno 2–3 ure, saj je potrebno počakati, da se meringa ohladi, drugače nam jo lahko vlaga prehitro zmehča.
SESTAVINE ZA KREMO:
- 200 g smetana za stepanje
- 100 g grškega jogurta
- 200 g mascarponeja
- 1 1/2 žlička vanilijeve paste (5 g)
- 30 g sladkorja v prahu
PRIPRAVA KREME:
Vse sestavine damo v mešalnik in jih stepemo.
Pavlovo postrežemo tako, da jo položimo na primeren pladenj ali večji krožnik in jo okrasimo s kremo ter s svežim sadjem.
NASVET: Pavlova je najboljša postrežena takoj, ko je ohlajena.
Med peko ne odpirajte pečice. Pavlovo lahko spečete tudi dan prej, vendar jo je potrebno shraniti v ohlajeno v posodo, kjer se lahko izsesa zrak, da ne postane lepljiva in drobljiva.
Če postane meringa rjava, razpokana med peko, pomeni, da se je pekla na previsoki temperaturi.