PAVLOVA VENČEK

tamaraRecepti

ČAS PRIPRAVE: 30 min | ČAS PEKE: 150 min | ČAS OHLAJANJA: 120 min | KOLIČINA: za 8–10 oseb

SESTAVINE ZA PAVLOVO:

  • 200 g beljakov (7 jajc) – sobne temperature
  • 400 g sladkorja v prahu
  • 12 g koruznega škroba ali vanilijevega pudinga
  • 1 1/2 žličke vinskega kamna (6 g)
  • 1 1/2 žličke belega kisa (6 g)

PRIPRAVA PAVLOVE:

  1. Pečico ogrejemo na 90 ºC.
  2. Ločimo rumenjake in beljake. Pri temu postopku je pomembno, da ne pride v beljake niti malo maščobe, saj lahko uniči meringo. Prav tako naj bo vsa posoda razmaščena.
  1. V mešalnik za stepanje damo beljake in vinski kamen in pričnemo z mešanjem na nizki hitrosti, da se speni in nastanejo mehurčki (1–2 minuti).
  1. Medtem sladkor v prahu presejemo v skledo, da dobimo fin prah.
  2. Nato stepanje v mešalniku povišamo na srednjo hitrost in zelo počasi dodajamo sladkor v prahu. Naj se ne mudi, saj je pomembno, da se sladkor dobro vmeša v beljake.
  1. Ko je sladkor dobro vmešan povišamo hitrost na mešalniku.
  2. S prsti preizkusimo ali se še čutijo sladkorjeva zrnca. V kolikor ne, dodamo mešanico kisa in koruznega škroba oziroma vanilijevega pudinga.
  1. V mali posodici zmešamo kis in koruzni škrob oziroma vanilijev puding, da nastane zelo gosta zmes, ki jo dodamo v mešalnik.
  1. Mešamo še nekaj minut in meringa je pripravljena.
  2. Pripravimo nizek pekač, obložen s papirjem za peko.
  3. V čisto dresirno vrečko dodamo meringo. Konico odrežemo približno 2 cm od roba, da dobimo 2 cm veliko odprtino.
  4. V krogu nabrizgamo 10 kupčkov meringe (vsak kupček naj ima približno 7 cm premera), tako da se dotikajo eden drugega. Premer nabrizganega kroga je 24 cm. Ostalo meringo lahko pojeste na žlico. Zelo dobra je, če se ji doda nekaj stopljene temne čokolade.
  1. Pečemo na 90 ºC 150 min. Ko zaključimo s peko ne odpiramo pečice še približno 2–3 ure, saj je potrebno počakati, da se meringa ohladi, drugače nam jo lahko vlaga prehitro zmehča.

SESTAVINE ZA KREMO:

  • 200 g smetana za stepanje
  • 100 g grškega jogurta
  • 200 g mascarponeja
  • 1 1/2 žlička vanilijeve paste (5 g)
  • 30 g sladkorja v prahu

PRIPRAVA KREME:

Vse sestavine damo v mešalnik in jih stepemo.

Pavlovo postrežemo tako, da jo položimo na primeren pladenj ali večji krožnik in jo okrasimo s kremo ter s svežim sadjem.

NASVET: Pavlova je najboljša postrežena takoj, ko je ohlajena.

Med peko ne odpirajte pečice. Pavlovo lahko spečete tudi dan prej, vendar jo je potrebno shraniti v ohlajeno v posodo, kjer se lahko izsesa zrak, da ne postane lepljiva in drobljiva.

Če postane meringa rjava, razpokana med peko, pomeni, da se je pekla na previsoki temperaturi.

Prenesi e-knjigo

Vpiši se na novičke in prejmi brezplačno e-knjigo najlepših prazničnih receptov!
Prenesi zdaj