Ta sočni biskvit je obogaten z amarettom, prazničnimi začimbami in grškim jogurtom. Glazura iz ringloja in rjavega sladkorja doda gladko, sijočo in bogato podnoto, ki naravnost pričara privlačen izgled.
Izberite svoje najljubše stojalo za torto in na naslednji zabavi razstavite svoj pumpkin spice kolač.
Dekadentna glazura in marmornati videz bosta poskrbela, da se nihče ne bo mogel upreti še eni rezini.
ČAS PRIPRAVE: 20 min | ČAS PEKE: 50 min | KOLIČINA: za 8–10 oseb
PUMPKIN SPICE KOLAČ
SESTAVINE:
- 100 ml mleka
- 100 ml amaretta
- 180 g masla
- 2 jajci
- 100 g grškega jogurta
- 250 g moke
- 400 g sladkorja (200 g belega, 200 g muscovado)
- 1 žlička pecilnega praška (6 g)
- 1/2 žličke sode bikarbone (3 g)
- ščepec soli (2 g)
- začimbna mešanica pumpkin spice (3 žličke cimeta, 1 žlička kardamoma, 1 žlička nageljnovih žbic, 1/2 žličke muškatnega oreščka)
- 60 g grenkega kakava v prahu
- 50 ml mleka
- maslo za pekač
PRIPRAVA:
- Pečico segrejemo na 180 ºC.
- Maslo raztopimo in odstavimo.
- V posodi penasto zmešamo jajca in sladkor.
- V drugi posodi zmešamo mleko, amaretto in pumpkin spice začimbno mešanico.
- Dodamo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.
- Dodamo še grški jogurt in jajčno mešanico ter vse skupaj dobro premešamo, da nastane masa za testo.
- Maso razdelimo na dva dela in enemu primešamo kakav in 50 ml mleka.
- S stopljenim maslom premažemo model za kolač in vanj izmenično vlivamo temno in svetlo mešanico.
- Pečemo na srednji rešetki 50 minut in nato s paličico preverimo ali je kolač v sredini pečen. Če se testo prijema paličice, ga prestavimo na spodnjo rešetko, pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 10 minut.
Ko je kolač pečen, ga pustimo v modelu na rešetki še vsaj 15-20 minut, tako ga boste dobili ven v enem kosu. S krožnikom pokrijemo model za kolač in ga previdno obrnemo, da bo kolač varno pristal na krožniku.
RINGLOJEV PRELIV
SESTAVINE:
- 150 g masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 500 g ringlojev
- 100 ml amaretta
- 100–200 ml vode
PRIPRAVA:
- Ringloje operemo, izkoščičimo in narežemo na manjše kose.
- Maslo stopimo na telfonski ponvi in dodamo sadje.
- Dodamo sladkor, premešamo in pustimo, da se kuha do vretja.
- Vmes dolivamo amaretto in vodo.
- Kuhamo še približno 25 minut in nato vse skupaj zmešamo do gladkega s paličnim mešalnikom.
- Preden kolač serviramo ga prelijemo z ringlojevim prelivom.