ČAS PRIPRAVE: 30 min | ČAS PEKE: 25 minut | KOLIČINA: 10 kolačkov
KOLAČKI
SESTAVINE:
- 150 g masla, sobne temperature
- 180 g sladkorja
- 75 g jajc
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška (4 g)
- 75 ml skuhane kave, ohlajene
- 150 g mleka, sobne temperature
- 1 žlička kisa (4 g)
- 1 žlička sode bikarbone (4 g)
- • 75 ml skuhane kave, vroče
- ščepec soli (2 g)
POSTOPEK:
- Pečico segrejemo na 175 ºC.
- Skupaj zmešamo maslo in sladkor, da nastane puhasta tekstura. Nato dodamo jajca in rahlo zmešamo.
- V drugi posodi pripravimo presejano moko, pecilni prašek in sol.
- V tretji posodi pripravimo kavo in mleko.
- V prvo posodo izmenično nežno vmešavamo z metlico ali spatulo sestavine druge in nato še tretje posode.
- V mali posodici si pripravimo kis in sodo bikarbono. Nastala bo mehurčkasta zmes, ki se jo nežno vmeša v maso.
- V pekač za mafine razporedimo papirnate posodice za peko, ki jih napolnimo do treh četrtin.
- Pečemo jih približno 25 minut.
- Takoj, ko kolačke vzamemo ven iz pečice, vsakega prelijemo z žlico vroče kave.
KREMA
SESTAVINE:
- 250 g mascarponeja
- 50 g sladkorja v prahu
- 180 g smetane za stepanje
- 5 g vanilijeve paste
POSTOPEK:
- Mascarpone, sladkor v prahu, smetano za stepanje in vanilijevo pasto damo v posodo in stepamo do čvrstega.
- Shranimo v hladilniku, dokler ne bomo nabrizgali na kolačke.
POLNILO CIMETOV GANACHE
SESTAVINE:
- 50 g skuhane kave
- 50 g smetane
- 200 g bele čokolade ali belih čokoladnih kapljic
- 1/2 žličke cimeta (2 g)
POSTOPEK:
- Kavo skuhamo in jo prilijemo v kozico k smetani ter vse skupaj zavremo.
- V plastični posodi si pripravimo nadrobljeno belo čokolado ali bele čokoladne kapljice.
- Čez čokolado prelijemo smetano in kavo. Počakamo eno minuto in premešamo z metlico.
- Dodamo cimet in premešamo.
POSIP:
- 2 žlici temnega kakava v prahu
SESTAVLJANJE:
- Kolačke izdolbemo in napolnimo s cimetovim ganachem.
- V dresirno vrečko damo željeni nastavek za brizganje, napolnimo s kremo in z njo okrasimo kolačke.
- Po vrhu s cedilom posujemo temen kakav.