TROPSKA MANGO PITA – *VEGAN* – *GLUTEN FREE*

avtor Recepti

Mislim, da vsi, ki me dobro poznate veste kako zelo obožujem mango. Ni važno v kakšni obliki, samo da je okus po mangu. Njegova sladkoba, čudovita tekstura me popeljeta nekam na tropsko peščeno plažo, kjer v senci palm opazujem morje kristalno modre barve, srkam mangov sorbet in ne počnem nič.

Ja to so moje sanje. Verjetno za 14 dni, potem bi pa že pogrešala moj atelje in izdelavo tortic. Vedno je luštno, če nam lahko neka taka malenkost kot je mango pričara toliko čudovitih misli in občutkov.

Zato tudi delim z vami recept, da tudi vam pričaram v nekaj preprostih korakih občutek, kot da ste v tropih 😉

 

VEGANSKA MANGO MOUSSE PITA

Veganska mango krema je zelo preprosta in vsestranska. Lahko jo uporabite v tortah, pitah ali pa v lične kozarčke nalijete kremo, ki jo lahko postrežete kot samostojno sladico. Odlično je tudi, če si ga pripravite kot sladoled.

Ta kremasta veganska mousse pita je lahka, puhasta, sadna iin super slastna. Predvsem pa je čudovita sladica, ker vsebuje same kvalitetne sestavine, ki so dobre za vas in vaše telo – tako da je slaba vest odveč 🙂 ( vseeno pa odsvetujem, da celotno pito pojeste v enem dnevu – sami) 🙂 🙂 🙂

Vedno je fino, ko imate na voljo preprost recept.

Sladica, ki vam bo v slast tudi, če boste imeli za sabo najbolj okusno kosilo. Pri meni se vedno nekje najde še prostor za sladico. Zlasti, če je lahka in ne pretirano sladka.

SESTAVINE ZA NAJBOLJŠO BREZGLUTENSKO, VEGANSKO MOUSSE MANGO PITO

Za pito boste potrebovali:

  • Kokosovo Moko + Ovsene Kosmiče (zdrobljene v moko): za pripravo hrustljave podlage, sem zmlela kokosovo moko in ovsene kosmiče. Kokosova moka je čudovita, saj doda tropski priokus.
  • Piškoti: veganski, brezglutena so super, saj imamo na koncu res čudovito hrustljavo piškotno dno.
  • Kokosovo Maslo: pred uporabo ga stopite, da dobite prozorno tekočino.
  • Javorjev Sirup: nekaj sladkobe bo potrebne. Lahko ga tudi nadomestite s kakšnim drugim sirupom (agavin, datljev, kokosov).
  • Indijski Oreščki: za mousse osnovo so indijski oreščki najboljši! Prav tako pa jih boste nekaj potrebovali za pitino podlago. Namočite jih čez noč, oziroma vsaj 3 – 4 ure pred uporabo. Jaz jih običajno pokuham. Torej v kuhalno posodo stresem indijske oreščke, ki jih zalijem z vodo ravno toliko, da jih prekrije voda. Voda naj zavre in vre 3 minute in nato ugasnite in pustite čez noč stati.
  • Kokosovo Mleko: priporočam uporabo kokosovega mleka iz pločevinke, ki je ravno prav kremast.
  • MANGO: mango, bolj ko je zrel boljše je. Kupiti je možno tudi mangove pireje, vendar so običajno že sladkani, zato predlagam, da kupite dozorjene mange, ki jih boste zmleli v mangov pire. Nekaj rezin pa si pustite, da si jih boste narezali na drobne koščke, in vmešali v mousse.
  • Fruktozo ali Želin: po vrhu bomo prelili našo pito z mangovim pirejem, ki ga bomo pokuhali in mu dodali Želin

*Pri veganskih kremah je najpomembneje, da sestavine zmiksamo/zblendamo v tekoče stanje.

Začnimo 😉

1, 2, 3 veganska mousse mango pita se zgodi

  1. Pripravila sem si kar tortni obod premera 20 cm. Obložila sem ga z acetatno folijo, ki sem ga kupila v Partypeku. Lahko se znajdete tudi tako, da uporabite folijo za živila, ki jo dobro napnete čez robove.
  2. V mikser sem postopoma dajala veganske piškote. Ker moj mikser ni tako zelo zmogljiv, sem morala večkrat odstraniti zmlete piškote in ponoviti vajo.
  3. Enak postopek sledi s kokosovo moko in ovsenimi kosmiči. Vse te sestavine lahko stresete v isto posodo.
  4. Nato stopite kokosovo maslo, ki ga prelijete čez našo ovseno-kokosovo-piškotno zmes. Če se vam zdi masa presuha, najbolje, da dodate še malo stopljenega kokosovega masla. Nekateri piškoti znajo zelo vpijati maslo, kar pomeni, da potrebujete nekoliko več vezivnega materiala.
  5. Razporedimo po obodu. Po dnu in robu. Naredimo cca 3 cm visok rob. Nato damo v hladilnik.

Veganski Mango Mousse

* Najprej si nekaj manga damo na stran, da ga bomo naknadno razrezali na mini koščke, ki bodo popestrili naš mango mousse.

**Prav tako predlagam, da si en mango date na stran za mangov pire, ki ga boste polili po vrhu.

  1. Preostale dele zrelega manga zmiksamo. Če dobimo zelo gost pire, ki nam dela težave pri miksanju, lahko dodamo kokosovo mleko, da nekoliko razredči pire. Potem bo šlo lažje. Ko dobimo enotno zmes, jo odlijemo v posodo.
  2. Nato začnemo z miksanjem/blendiranjem oreščkov in kokosovega mleka. Tukaj zna biti kar nujno, da se dodaja zraven kokosovo mleko, saj so oreščki kar gosti.
  3. Prav tako dodamo nekaj javorjevega sirupa, če mango ni tako zelo sladek. Ko vidimo, da je zmes oreščkov in mleka brez koščkov jo lahko prilijemo mangovi zmesi.
  4. Vse skupaj zmešamo in vlijemo v obod na piškotno dno.
  5. Koščke manga narežemo na zelo mini koščke, ki jih nato dodamo v mousse.

Pita je skoraj že končana.

  1. Za 4-6 ur jo damo v hladilnik. Vsaj 2 uri pred postrežbo pripravimo še mangov preliv- pire.
  2. Mango, ki smo si ga pustili za vrhnji preliv narežemo in zmiksamo v pire. Nato ga damo v posodo, da ga povremo. Ko je mango vroč mu dodamo stevio in Želin/Fruktozo. Kuhamo še cca 2 minuti, nato odstavimo iz ognja. Počakamo približno 15 minut, da se nekoliko ohladi. Nato ga prelijemo čez našo pito. Pustimo v hladilniku še cca 2 uri, da se strdi.

Voila 🙂

•Čas priprave: 45 min
•Skupni čas priprave: 4 ure in 30 min

•Število oseb: 12
•Sestavine za obod premera 20cm •Podlaga/testo:

•25 g kokosove moke
•25 g ovsenih kosmičev
•300 g piškotov (brezglutenskih, veganskih) •1/8 žličke soli
•125 g kokosovega masla

•Tropski veganski mango mousse

•400 g očiščenega manga
•300 g indijskih oreškov
•200 g kokosovega mleka •(opcijsko) 2 žlici javorjevega sirupa •75 g koščkov manga

•Mangov pire
•150-200 g očiščenega manga •žlička stevie
•10 g Fruktoze/Želin