Ni skrivnost, da me je ta čokoladna torta zasvojila. Povsem brez glutena in rafiniranega sladkorja, lahka, a hkrati dekadentnega okusa. Zdrav obrok za zajtrk, kosilo in večerjo 🙂 No vsaj meni jo je uspelo vključiti v vse obroke, ker se ji nisem mogla upreti.
Čudovito je, saj imate sladico pripravljeno res hitro. Vzelo vam bo 15 minut, da jo sestavite, potem pa najbolje, da jo pustite čez noč v hladilniku, da se veganski čokoladni mousse dobro poveže.
VEGANSKA, BREZ PEKE ČOKOLADNA MOUSSE PITA
Čokoladna pita je polnega in dekadentnega okusa, ravno prav sladka in čokoladna. Z vegansko čokolado, ovsenim hrustljavim dnom in z najbolj svilnato čokoladnim moussom, boste mislili, da je ta pita skoraj preveč dobra, da bi bila resnična. Najbolj pa vas bo presenetilo, kako hitro ste jo imeli pripravljeno!
SESTAVINE ZA NAJBOLJŠO BREZGLUTENSKO, VEGANSKO MOUSSE ČOKOLADNO PITO
Dobro, dobro, samo še nekoliko o sestavinah!
Za pito boste potrebovali:
- Ovsene Kosmiče (zdrobljene v ovseno moko): za pripravo hrustljave podlage, sem zmlela ovsene kosmiče (tiste najbolj osnovne in preproste, ki jih dobite v trgovini). V nekaterih trgovinah imajo tudi že zmlete.
- Namočene Datelje: predlagam, da jih namočite čez noč, oziroma vsaj 4 – 6 ur pred pripravo hrustljave podlage.
- Kakav v Prahu: kakav v prahu boste potrebovali tako v moussu kot tudi v podlagi. Kakav v prahu najrajši uporabljam bolj kvalitetnega, ker se na koncu v sladici resnično pozna razlika.
- Javorjev Sirup: nekaj sladkobe bo potrebne. Lahko ga tudi nadomestite s kakšnim drugim sirupom (agavin, datljev, kokosov)
- Indijski Oreščki: za mousse osnovo so indijski oreščki najboljši! Namočite jih čez noč, oziroma vsaj 3 – 4 ure pred uporabo. Jaz jih običajno pokuham. Torej v kuhalno posodo stresem indijske oreščke, ki jih zalijem z vodo ravno toliko, da jih prekrije voda. Voda naj zavre in vre 3 minute in nato ugasnite in pustite čez noč stati.
- Kokosovo Mleko: priporočam uporabo kokosovega mleka iz pločevinke, ki je ravno prav kremast.
Ni tako grozno kajne? Najboljše je, da ni potrebno nič peke. Kar pomeni, da vas ne bo skrbelo, ali je že dovolj pečeno, ali ne, ali se bo kaj zažgalo.
PA ZAČNIMO…
Potrebujete mikser, blender oziroma nekaj, s čimer boste lahko zmleli na prafaktorje oreščke. Jaz uporabljam Bosch MUM, ki ima tudi nastavek, da lahko čudovito zmeljem vse sestavine.
Prav tako potrebujete obod, ki ima snemljivo dno. Jaz sem svojo pito naredila kar v tortnem obodu premera 20cm, na notranjo stran sem dodala acetatno folijo, ki jo kupim v Partypek – u .
Prvo, naredimo podlago:
1. Ovsene kosmiče zdrobimo v multipraktiku, blenderju, mikserju ali čem podobnem, da dobimo skoraj moki podobno teksturo z nekaj koščki, ki nam jih še ni uspelo zmleti do finega.
2. Dodamo odcejene dateljne, kakav v prahu in skupaj z ovseno ‘moko’ zmeljemo, toliko da dobimo homogeno zmes.
3. Testo strestemo v obod. Enakomerno ga razporedimo. Mojemu sem dodala tudi rob, poskusite tudi vi.
4. Damo v hladilnik.
Testo se hladi, med tem časom pripravimo veganski čokoladni mousse:
- Indijske oreščke odcedimo in jih damo v blender skupaj z javorjevim sirupom, kakavom v prahu in kokosovim mlekom.
- Miksamo toliko časa, da ni čutiti nič koščkov, ampak dobimo povsem gladko moussasto teksturo.
- Vse skupaj vlijemo na testo, ki se je med tem časom super ohladilo.
- Če želite lahko v mousse potunkate tudi koščke jagod, malin ali borovnic. Malo za popestritev. 🙂
- Nato vse skupaj postavite v hladilnik za vsaj 4 ure. Najbolje, pa za celo noč.
- Po pretečenem ohlajevalnem času pa okrasite pito s poljubnim sadjem. Z gotovostjo lahko trdim, da so jagode, borovnice in maline super izbira.
- Mali napotek, predno planete na pito priporočam, da si izberete svoj najljubši krožnik in vilico, nato odrežete košček in počakate še cca 15 min, da se nekoliko segreje. Takrat čokolada razvije svoje šarme. Vem, to je kot bi vas nekdo mučil. Pa vendar se splača počakati 😉
Upam, da vam bo všeč ta veganska mousse čokoladna pita, tako kot je meni. Dekadentnost na vrhuncu.
Veganska Čokoladna Mousse Pita (brez glutena)
Čas priprave: 15 min
Čas kuhanja: 180 min
Skupni čas priprave: 3 ure in 15 min
Število oseb: 12
Sestavine:
(jaz sem merila s cca 2dcl skodelico, ki ima ravne stene)
Podlaga/testo:
1 skodelica datljev (4 – 6 ur namočeni v vodi)
2 skodelici ovsenih kosmičev
3/4 skodelice kakava v prahu
1 žlička vanilijevega ekstrakta (to je opcijsko)
1/4 žličke soli
1/3 skodelice kokosovega mleka
Dekadentni čokoladni mousse
2 skodelici indijskih oreščkov (namočeni vsaj 3 – 4 ure)
1 pločevinka kokosovega mleka ali 400 ml
1 skodelica kakava v prahu
1/3 skodelice javorjevega sirupa
1 žlička vanilijevega ekstrakta
1/4 žličke soli
Okrasitev: jagode, maline, borovnice