ČAS PRIPRAVE: 20 min | ČAS PEKE: 60 min | ČAS OHLAJANJA: 6 h | PEKAČ: okrogel, premer 21 cm | KOLIČINA: 12 kosov
ČOKOLADNI BISKVIT
SESTAVINE:
• 3 jajca
• 360 g sladkorja
• 80 g kakava
• ščepec soli (2 g)
• 300 g moke
• 2 žlički pecilnega praška (8 g)
• 1 1/2 žličke sode bikarbone (5 g)
• 250 g mleka
• 100 g olja
• 100 g vroče vode
PRIPRAVA:
1. Ventilacijsko pečico ogrejemo na 150 ºC.
2. Jajca in sladkor penasto stepemo ter dodamo olje in mleko.
3. V drugi posodi presejemo moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
4. Obe zmesi skupaj zmešamo z metlico, da nastane enotna zmes ter na koncu dodamo še vročo vodo.
5. Pripravimo pekač. Masa je precej tekoča, zato je najbolje da uporabimo pekač s fiksnim dnom. Če imamo na voljo le pekač s snemljivim dnom pa priporočava, da dno ovijemo s papirjem za peko in ga še dodatno ob straneh fiksiramo z aluminijasto folijo.
6. Pekač postavimo na sredinsko rešetko.
7. Pečemo 20 minut na 150 ºC. Nato povišamo temperaturo na 175 ºC in pečemo še približno 30-50 minut.
8. Z leseno paličico preverimo ali je biskvit pečen. Pečemo dokler ni paličica povsem brez prijemanja biskvita nanjo.
9. Biskvit vzamemo iz pečice in ko se biskvit ohladi ga narežemo na 3 enako debele plasti.
KARAMELIZIRANE SUHE SLIVE
SESTAVINE:
• 500 g suhih sliv
• 250 g rdečega vina (teran)
• 20 g sladkorja
PRIPRAVA:
1. V lonec za kuhanje stresemo suhe slive in rdeče vino.
2. Kuhamo dokler vino ne povre.
3. Nato dodamo sladkor in med kuhanjem na srednji temperaturi mešamo, da se stopi.
4. Ko so slive kuhane jih odstavimo in pustimo na strani.
WHISKIJEV GANACHE
SESTAVINE:
• 200 g mlečne čokolade
• 100 g smetane
• 1 žlica whiskija
• 20 g masla
PRIPRAVA:
1. V prvi posodi nadrobimo čokolado in dodamo maslo.
2. Smetano in whiskey skuhamo do vrenja.
3. Prelijemo čez čokolado in pustimo stati eno minuto.
4. Z metlico premešamo, da dobimo gladko teksturo.
5. Do uporabe pustimo na sobni temperaturi.
MASCARPONE KREMA
SESTAVINE:
• 200 g smetane
• 500 g mascarponeja
• 50 g sladkorja v prahu
• 1 žlička vanilijeve paste (5 g)
PRIPRAVA:
Vse sestavine stepemo do čvrste kreme.
NOISETTE KREMA
SESTAVINE:
• 230 g tekoče sladke smetane
• 40 g mleka
• 300 g noisette čokolade
• 25 g temne čokolade
• 8 g želatine
• 230 g stepene smetane
PRIPRAVA:
1. Želatino za deset minut namočimo v hladni vodi.
2. V večji posodi nadrobimo čokolado.
3. Smetano in mleko segrejemo do vretja in prelijemo čez nadrobljeno čokolado.
4. Želatino odcedimo in jo stisnemo z rokami, da se dobro odcedi. Vmešamo jo v čokoladno mešanico. Da se bo želatina v
celoti stopila naj bi imela mešanica vsaj 40 ºC. Ko se povsem stopi dodamo stepeno smetano in mešamo dokler se bele sledi
popolnoma ne vmešajo.
SESTAVLJANJE TORTE
Biskvit – Whiskijev ganache – karamelizirane slive – mascarpone – biskvit – Whiskijev ganache – Noisette krema – biskvit.