Naveličani vedno enih in istih okusov? Tokrat sem preizkusila recept za limonino pito in izkazalo se je, da je izdelek zares slasten! Čeprav v osnovi nisem pretirana ljubiteljica pit, me je tale prav zares presenetila. In le zakaj ne bi za spremembo z vami delila recepta? Naj bodo prazniki sladki, če se boste spravili preizkušat spodnji recept.
Za pito premera 26cm potrebujete:
Testo:
- 175g bele moke
- 10g kakava v prahu
- 25g sladkorja v prahu
- 2g ali pol žličke soli
- 115g masla
- 15ml vode
Krema:
- 225g rjavega sladkorja
- 6 jajc
- Skorjica 2 eko/bio limon (neškropljenih)
- 175ml soka svežih limon (ker moji limoni nista bili najbolj pri soku, sem dodala še limonin koncentrat)
- 175ml smetane za stepanje
Postopek:
V posodi sem zmešala moko, kakav, sladkor v prahu in sol. Maslo sem skupaj z vodo stopila na zelo majhnem ognju, da se ni zažgalo. Ko se je maslo povsem stopilo, sem ga prelila preko pripravljene mešanice suhih sestavin (moka, kakav, sladkor in sol). Na vrsti je gnetenje, počasno in enakomerno, dokler se celotna zmes ne poveže v testo.
Ker nimam pekača za pite s snemljivim dnom, sem pekač namastila z maslom ter ga nekoliko posula s kakavom v prahu. Pekač je treba res dobro namastiti v režah ob strani, da se testo med pečenjem ne prime nanj. Ko pekač dodobra premažete z maslom, testo enakomerno porazdelite po njem. Zelo pomembno je, da se testo usede in dodobra ohladi. Sama sem pekač z že nameščenim testom za eno uro postavila v hladilnik. No, sicer pa imam tako vmes ravno dovolj časa za pospravljanje kuhinje in obešanje perila. 🙂
Čas je za peko. 10 minut pred pečenjem prižgem pečico in jo segrejem na 190°C. Vmes pripravim še kremo. Z ročnim mešalnikom sem zmešala jajca in sladkor. Mešati je treba, dokler se zmes ne poveže dobro in se lepo speni. Jaz sem mešala približno 5 minut na najvišji hitrosti. Nato z ročno metlico počasi in z občutkom vmešam še limonin sok, limonino lupinico in smetano.
Pripravljeno kremo vlijem v pekač, kjer se nahaja že pripravljeno in ohlajeno testo. Pito sem pekla približno 25 minut, seveda pa je vse odvisno od pečice, ki jo imate. Moja potrebuje kakšno minuto več, kot je navedeno v večini receptov. Po 25 minutah pečenja sem vzela pito iz pečice – naj vas ne zmede, če bo po končani peki pita izgledala še nekoliko »tresoča«. Ko se bo shladila, bo lepo čvrsta. Tik preden se pita do konca ohladi, jo posujem še z naribano temno čokolado.
Kdo pravi, da so osvežilne sladice samo za poleti? Tale se kar topi v ustih, njamsi!
Pa dober tek tudi tebi!